Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalý přítel mi dluží peníze, na které mám podepsaný kus papíru (píši „kus papíru“, protože je to opravdu sepsané na kusu kartonu), jsou tam uvedené tři částky s různým datem splatnosti, celková částka je 15.575 Kč. Vše po splatnosti (poslední datum splatnosti bylo 30.6.2013).

Stále se nemá k zaplacení a v SMS mi napsal, že už od něj neuvidím ani korunu, kromě peněz pro mou babičku. To se zase jedná o částku 100.000 Kč. Bohužel dlužní úpis mám jen na 80 000 Kč, ale i tak je tam datum splatnosti 31.12.2011. Tuto částku slíbil uhradit do 31.12.2013, ale obávám se, že ani toto není reálné a splacení dluhu se bude vyhýbat. Na tomto úpisu je podepsaný jen on a babička tam je napsaná jen tiskacím písmem, ale byla jsem u toho já - svědek. Dluží ještě dalších 12.000 Kč, které byly dány mou babičkou na úschovu ke mně na koupi nějakého zboží, já mu je půjčila a on je měl vrátit v 9/2012. Do dnešní doby nevráceno. Na tuto částku mám jen ústní dohodu. Peníze se snažím dostat zpět já. Je možné, že bych s babičkou sepsala plnou moc. Jak vymáhat dluh po bývalém příteli? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Každý má právo nechat se zastoupit a zástupcem nemusí být nutně advokát nebo právník. Pakliže to bude babičtina vůle, můžete sepsat plnou moc, na základě níž můžete jejím jménem jednat. V plné moci nezapomeňte označit kdo, za koho jedná, od kdy plná moc platí a v čem babičku budete zastupovat. Na závěr připojte datum a podpisy.
Co se týče dlužných částek, doporučuji jednat co nejdříve, neboť v některých případech Vám může brzy hrozit promlčení. Nezapomínejte, že obecná promlčecí doba činí 3 roky (od data, kdy měl být dluh vrácen, ne tedy ode dne půjčení). Po této době již pak nebude částka na bývalém příteli vymahatelná (resp. bude, ale v případě jeho namítnutí promlčení by soud tuto námitku uznal). Obraťte se proto co možná nejdříve žalobou na vymožení dlužné částky na soud. Pokuste se, aby Vám přítel podepsal tzv. uznání dluhu, čímž se mimo jiné promlčecí lhůta prodlužuje na 10 let. Rada do budoucna: v případě vymáhání dluhů je nutné postupovat dynamicky a nečekat na dosažení promlčecí lhůty. Je také nerozumné půjčovat peníze, které nejsou Vaše - mohla byste se dopustit zpronevěry, což je trestné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.