Počet stránek ve webu: 43.143

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl jsem návrh insolvenčního řízení, ale nevyšel. V době podání insolvenčního návrhu společnost Home credit (kde mám 4 úvěry) byly tyto dlužné částky sesplatněny a bylo mi sděleno, že musím zaplatit celý zbytek úvěrů do 14 dnů ode dne neschválení insolvence.

Chtěl bych se zeptat, jestli mají právo na sesplatnění v době insolvenčního návrhu, kdy je klient v ochranné lhůtě? Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
§ 109 insolvenčního zákona stanoví, že se zahájením insolvenčního řízení se spojují následující účinky: pohledávky věřitel musí uplatnit přihláškou pohledávky a ne žalobou, výkon rozhodnutí či exekuce postihující majetek dlužníka se staví, nelze vykonat, úroky z prodlení nepřirůstají.
Bohužel věřitel má právo v době podání insolvenčního návrhu dluh zesplatnit, pokud je to v souladu s úvěrovou smlouvou. Na toto se žádná ochranná lhůta nevztahuje. Pokud by Vám oddlužení bylo schváleno, nebylo by to zesplatnění dluhu věřiteli k ničemu a byl by uspokojován dále dle % výše stanovené v usnesení o povolení oddlužení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.