Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V České spořitelně jsem si potřebovala založit kontokorent. Při ověřování mých příjmů a výdajů bylo zjištěno, že mi ho poskytnout nemůžou, protože už nějakou úvěrovou platbu mám a nestačily by mi finance do životního minima. Jenomže já žádný úvěr nemám a nic neplatím.

Úřednice na přepážce mi sdělila, že se může jednat i o to, že někomu na něco ručím, ale to jsem také nikdy neudělala. Žádné jiné informace, než částku splátky (2300 Kč) zjistit nemohla. Před třemi lety mi byla ukradena peněženka se všemi doklady. To jsem ještě tentýž den oznámila na Policii a platební karty i občanský průkaz jsem nechala zablokovat. Mohli byste mi prosím poradit, kde mohu zjistit o co se jedná? Jak zjistím, kdo si na mě kde co pořídil a platí tu částku? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Informaci o „svém dluhu“ můžete získat nahlédnutím do tzv. dlužnického registru. V první řadě Vám lze doporučit kontaktovat znovu příslušnou úřednici České spořitelny a zeptat se jí, ve kterém dlužnickém registru Váš záznam nalezla. V současné době existuje několik dlužnických registrů (např. Registr bankovních informací, Registr nebankovních informací, SOLUS, Centrální registr dlužníků - CERD, Centrální registr úvěrů - CRU či BPX.cz), do nichž lze za úplatu nahlédnout. Zjištěním, ve kterém registru je Váš záznam veden, si samozřejmě ušetříte zbytečné výlohy za nahlížení do každého z potenciálních dlužnických seznamů.
Poté, co do registru nahlédnete (popř. si necháte vyhotovit výpis) se obraťte přímo na tento registr (pravděpodobně jeho klientskou linku) a domáhejte se výmazu svého záznamu z důvodu jeho chybnosti (tzn. neboť záznam s největší pravděpodobností vznikl na základě závazkového vztahu, v němž nefigurujete jako dlužnice, resp. došlo patrně k padělání Vašeho podpisu a zneužití odcizených dokladů). Pro prokázání Vašich tvrzení bude samozřejmě vhodné předložit registru kopie policejního záznamu, který jste v souvislosti s nahlášením krádeže peněženky obdržela.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.