Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarádka dědí byt po zesnulém manželovi (v užívání tchýně a tchána). Její manžel zemřel v listopadu 2010, součástí dědictví je dluh na VZP 80.000 Kč. Vzhledem k tomu, že nejlepší podmínky pro splacení dluhu má její dcera, vzdá se vdova dědictví a rovněž tak učiní její syn (bratr). Může jednou kamarádka sepsat závěť, kde odkáže větší podíl na bytu, který vlastní a užívá synovi, jako zohlednění toho, že se vzdal dědictví po otci ve prospěch sestry?

Nebo tím, že se dědictví vzdal, přichází o veškeré s tím související výhody a nelze to zohledňovat? (Důvodem pro zřeknutí je rovněž předejití sporům při rozhodování v budoucnu, jak s bytem /levnějším/ po otci naložit). Syn s větším podílem na dražším bytě po matce by svoji sestru vyplatil. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Odmítnutím dědictví se vzdává syn i vdova veškerých práv i povinností spadajících do pozůstalosti.
V závěti musí Vaše kamarádka odkázat dceři nejméně polovinu podílu připadajícího jí ze zákona, tudíž ¼ z celkového majetku, pokud tedy jsou jen 2 sourozenci. V rámci závěti nelze zohledňovat případné rozhodnutí o odmítnutí dědictví po otci výslovně, ale samozřejmě zůstavitel může o svém majetku pořídit podle svého uvážení, takže při zachování minimálního zákonného nároku dědice může velikost podílů určit podle svých představ.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.