Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)
Otec mé matky zemřel. Nyní bude probíhat dědické řízení. Během svého života sepsal závěť, kde odkázal velkou část svého majetku manželce. Nicméně po několika letech sepsal "Dodatek" k závěti, který předal mé matce a kde jednu z části svého majetku, kterou v závěti odkázal manželce, odkazuje nyní mé matce.

Dodatek, který sepsal, je stejně jako závěť sepsán vlastnoručně, je podepsaný a datovaný. Dědické řízení bude probíhat 10.1.2011, proto se chci zeptat, zda má takto sepsaný "Dodatek" právní účinnost? Zda je platný? A pokud ano - je možné ho předložit až u notáře nebo je nutné o jeho sepsaní informovat notáře s předstihem? Moc děkuji za odpověď, Miriam

ODPOVĚĎ:
Pokud dodatek změnil závěť a není neplatný pro nedostatek některé z podstatných náležitostí, bude se dědictví rozdělovat podle znění dodatku – nevadí, že dodatek není nazvaný jako závěť a že v něm není napsáno, že ruší závěť předchozí. Notáři ho předejte současně se závětí původní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.