Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz z oblasti nového občanského zákoníku NOZ: Otec se 1996 podruhé oženil. Půl roku po svatbě si koupil dům. Tento dům zafinancoval výhradně prodejem svého předchozího domu. Dnes (15.08.2016) je na listu vlastnictví LV stále zapsán jako jediný vlastník, ale je nám jasné, že to automaticky přešlo do SJM.

Otázka zní, v případě otcovy smrti, jak se bude dědit, jaké jsou naše šance, aby otcova nynější manželka získala co nejméně a event. zdali se dá tato situace vyřešit otcovou závětí, kde dům odkáže jenom synům. Děkuji za odpověď. Hynek

ODPOVĚĎ:
Není tak jednoznačné, že by nemovitost, kterou otec koupil po svatbě, byla automaticky součástí SJM, pokud byla financována z prodeje domu, který byl v jeho výlučném vlastnictví. Naopak pokud skutečně byla nynější nemovitost koupena z peněz z předchozí nemovitosti a tok peněz lze jednoznačně prokázat (např. měl účet, na který uložil peníze z prodeje předchozího domu, na tento účet nechodily žádné další peníze - např. z výdělku manželky a posléze peníze z tohoto účtu poslal na koupi nové nemovitosti), nynější nemovitost součástí SJM není. Je ale třeba takto tok peněz v případném soudním sporu prokázat. Pokud se na účtu míchaly různé peníze a příjmy i nynější manželky, pak skutečně neprokážete, že nemovitost koupená za manželství s druhou manželkou součástí SJM není. V případě otcovy smrti dědí rovným dílem jeho děti a manželka. Pokud by byl dům v SJM, pak v případě otcovy smrti polovina domu patří manželce z titulu SJM a o druhou polovinu se dělí synové a ona všichni rovným dílem, pokud by dům v SJM nebyl, pak v případě otcovy smrti dědí rovným dílem celý dům manželka a děti. Věc lze vyřešit závětí, manželka není tzv. neopomenutelný dědic, takže pokud otec v závěti vše odkáže synům, je taková závěť platná a manželka nic nedědí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.