Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalý manžel byl občanem Ruské federace, v České republice měl trvalý pobyt od uzavření našeho manželství, tedy od roku 1994. Během trvání manželství jsme při přebírání družstevních bytů do soukromého vlastnictví převzali po vzájemné dohodě byt, který byl původně mým dědictvím, do společného vlastnictví manželů SJM.

Manželství ale bylo rozvedeno v roce 2002, k majetkovému vypořádání nedošlo, partner jakákoliv jednání odmítal. 2004 bývalý manžel opustil Českou republiku a žil v Moskvě. Zemřel nečekaně 2013 v Moskvě. Naše jediná dcera (plnoletá), která žije se mnou ve společné domácnosti, neobdržela z Ruska žádné informace ohledně dědického řízení, nevíme ani, zda proběhlo, druhá strana (rodina) na dotazy v této věci neodpovídá. Bývalý manžel má v Rusku ještě syna z prvního manželství (asi 28 let). Navázali jsme s ním kontakt, o dědictví po otci, které se nachází v České republice, nemá zájem. Stejně tak dcera nepožaduje nic z pozůstalosti, která se nachází v Rusku. Jak může dcera po otci zdědit polovinu bytu, v němž trvale bydlíme? Děkuji. Irena

ODPOVĚĎ:
Dle § 150 starého obč. zák. : „Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné. “
Váš bývalý manžel je tedy nyní vlastníkem id. 1/2 bytu a je potřeba v ČR zahájit po něm dědické řízení, aby mohl být tento majetek vypořádán. K tomu je potřeba sehnat jeho úmrtní list a udělat výpis z katastru nemovitostí a u okresního soudu, který je v místě majetku (bytu), je třeba dát podnět k zahájení dědického řízení. Soud poté pověří notáře a proběhne dědické řízení, kde se bude řešit polovina bytu. Dědicem bývalého manžela budou jeho děti – bude tedy třeba sehnat od jeho syna plnou moc, abyste to za něj mohli vyřídit v ČR. Pro dědické řízení je potřeba speciální plné moci, kterou Vám poté dá notář k dispozici. Na základě plné moci pak budete moct dědictví napsat pouze na dceru.
Možná Vám pomůže i portál ministerstva zahraničí:
http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/jak_resit_situace_v_zahranici/dedictvi_v_cizine.html

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.