Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2015 jsme já, můj druh a moje mamka koupili družstevní domek, z části na hypotéku. Celý podíl v družstvu je psaný na mě z důvodů, aby nedědila v případě smrti matky moje sestra a v případě přítelovy smrti jeho děti z předchozího manželství, jelikož se všemi je již vypořádáno. 07/2016 se z druha stal manžel a navíc by se nám v 11/2016 měl narodit potomek.

Jakým způsobem prosím nejlépe ošetřit, aby v případě mé smrti měla práva také mamka, ale opět v případě její smrti zůstal domek manželovi, ne sestře? Protože pokud se správně domnívám, nyní by po mé smrti dědil pouze manžel a naše společné děti? Lze ošetřit tak, že bych do závěti uvedla, že dědit bude manžel a naše děti, ale maminka má právo na doživotní užívání domu? Nebo jí mohu nějak část domku (podílu) odkázat a omezit jí tím, že po její smrti musí domek přejít zpět na manžela? Děkuji, Martina.

ODPOVĚĎ:
Můžete napsat závěť, ve které určíte „předním“ dědicem svou matku a „následným“ dědicem svého manžela (tj. po smrti Vaší matky dům přejde na Vašeho manžela) – tento institut se nazývá tzv. svěřenské nástupnictví, kdy určujete ohledně svého majetku svému dědici jeho dědice. Ovšem je tu riziko, že Vaše sestra v případě smrti matky bude požadovat jako nepominutelná dědička podíl z její pozůstalosti. V případě sepisu takové závěti Vám doporučuji obrátit se na notáře.
Závětí lze zřídit své matce doživotní užívání domu, ale pouze v případě, že by byl dům v osobním vlastnictví. Jde-li o družstevní domek, tak by družstvo muselo souhlasit se zřízením tohoto břemene.
Je však možné se i smluvně se zavázat k tomu, že matku necháte domek užívat až do její smrti. Váš manžel může s Vaší matkou sepsat smlouvu o smlouvě budoucí, že po Vaší smrti s ní uzavře smlouvu, kde se zaváže k tomu nechat ji v domku dožít.
Jak správně píšete, v případě Vaší smrti po Vás dědí jen Váš manžel a Vaše společné děti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.