Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem jsme v 08/2016 společně koupili rekreační domek, přičemž oba vlastníme ideální polovinu. Oba máme z předchozího manželství děti, spolu žijeme již téměř 20 let ve společné domácnosti – mém bytě, přítel jinou další nemovitost nevlastní. Svůj byt prodal a z této částky financoval koupi 1 rekreačního domku.

Do domku budeme postupně oba investovat. Prosím o radu, zdali a jakým způsobem je možné v případě, že by jeden z nás zemřel, odkázat svoji polovinu nemovitosti tomu druhému, aniž bychom porušili nutnost pamatovat na nepominutelné dědice, tedy děti? Děkuji, Marcela.

ODPOVĚĎ:
Svou polovinu domku můžete závětí odkázat vždy druhému, ale práva nepominutelných dědiců nelze obejít. Každý z Vás by tedy musel v době smrti vlastnit kromě domku ještě další majetek, který by pokryl práva nepominutelných dědiců nebo by musel případně žijící partner vyplatit děti druhého partnera v rámci dědického řízení.
Zletilé dítě má nárok na 1/4 svého zákonného dědického podílu, nezletilé dítě má nárok na 3/4 svého zákonného dědického podílu. Máte-li např. dvě zletilé děti, tak dědický podíl každého z nich je 1/2 a povinný díl nepominutelného dědice je tedy 1/4 z 1/2, tedy 1/8 pozůstalosti.
Pokud by měl např. domek hodnotu 2.000.000 Kč a zbytek majetku by byl za 1.000.000 Kč, pak celek je v hodnotě 3.000.000 Kč a každé dítě má nárok na 1/8 z 3.000.000 Kč, tj. na 375.000 Kč, tudíž domek by mohl zdědit partner a zbytek pozůstalosti děti a děti by nemohly proti tomu nic namítat.
Nicméně děti mají práva nepominutelných dědiců vždy, ale mohou se jich v rámci dědického řízení vzdát a prohlásit, že svá práva neuplatňují a nic nenamítají proti tomu, že partner manžela dědí více a na děti se tudíž nedostane takový podíl, jaký by jim ze zákona náležel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.