Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, prosím odpověď na dotaz: Mohu z "domova", resp. jednoduše, rychle poslat někam (poštou, emailem) zrušení stařičké závěti, která je uložena v Centrální evidenci závětí ČR. (Mám u sebe "OPIS"). Děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
Závěť lze zrušit jen zákonem předepsaným způsobem (§ 1575 a násl. občanského zákoníku), a to stejnými způsoby, jakým se závěť tvoří, tedy:
1. sepsání a podepsání odvolání závěti vlastní rukou
2. sepsání odvolání závěti na počítači, na stroji, atp. , podepsání vlastní rukou s přibráním dvou svědků, kteří musí být na odvolání závěti rovněž podepsáni
3. odvolání závěti sepsané notářským zápisem.
Všechny tři druhy odvolání závěti mají stejnou váhu, takže i když byla závěť sepsána notářským zápisem, lze ji zrušit pouhým sepsáním odvolání závěti vlastní rukou. První dva druhy odvolání závěti nelze zaslat ani poštou ani e-mailem notáři. Notář si takovou listinu nemůže ponechat ani na základě takové listiny nemůže provést výmaz závěti z evidence závětí. Pořizovatel závěti by musel osobně přijít do notářské kanceláře za účelem předání listiny (odvolání závěti) do notářské úschovy. U notáře by pak zůstaly dvě listiny, a to závěť samotná a poté její pozdější odvolání. Lepší a levnější možností je požádat notáře o vydání závěti. Žádat o vydání své závěti od notáře však může pouze ten, kdo závěť pořizoval.
Další možností je sepsat odvolání závěti způsobem 1 či 2 a ponechat si toto odvolání doma či jej svěřit důvěryhodné osobě, která jej po smrti zůstavitele závěť předloží příslušnému notáři, který bude dědictví projednávat. Odvolat závěť lze také pořízením závěti novější - pozdější závěť automaticky ruší závěť předchozí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.