Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel má z prvního manželství dospělého syna (46), se kterým se neviděl už 24 let. My máme spolu 2 dospělé děti. Byt (3+1) a chatu máme v SJM. Chtěli bychom vědět optimální řešení, jak převést majetek (byt + chatu) na naše společné děti tak, aby to nebylo napadnutelné synem z 1. manželství ze zákona?

Pokud by došlo k úmrtí manžela, na jaký podíl by každý z nás měl nárok? (já - manželka, syn z 1. manž. , naše společné 2 děti)? A v případě mého úmrtí před manželem? Po mně nic nedědí, protože není mým potomkem? Ale po úmrtí i mého manžela, jaká část by mu patřila? Jak se bude dělit zbývající část pozůstalosti mezi 3 děti? (jakým poměrem) Není tedy nejrozumnější provést zúžení SJM a vše vlastně přepsat na mě (manželka)? Děkuji, Jindřiška a Pavel

ODPOVĚĎ:
Byt i chatu můžete již teď převést darovací smlouvou na Vaše dvě děti s tím, že si na obou nemovitých věcech můžete zřídit věcné břemeno doživotního užívání a bydlení, které by bylo zapsáno v katastru nemovitostí. Také můžete uzavřít smlouvu o zúžení SJM, kde se majetek přepíše pouze na Vás. Nebo může Váš manžel napsat závěť a listinu o vydědění, ve které vyděďuje svého syna z prvního manželství, protože o něj neprojevuje opravdový zájem, jaký by jako syn měl projevovat. V tom případě by rovněž po Vašem manželovi nedědil, ovšem v rámci dědického řízení by ho musel notář kontaktovat a musel by se ho ptát, zda proti závěti a důvodům vydědění nic nenamítá a důvody vydědění uznává. Pokud by důvody vydědění neuznal, mohl by na Vás na dědice podat žalobu a až civilní soud by musel vyřešit, zda byl vyděděn platně či neplatně. Doporučila bych Vám sepsat buď smlouvu o zúžení SJM a zároveň ještě listinu o vydědění anebo darovací smlouvu a listinu o vydědění.
Pokud byste nepodnikli žádné kroky, tak by měl syn z 1. manželství v dědictví po Vaše manželovi nárok na 1/4 pozůstalosti, tedy 1/4 z poloviny SJM (druhá půlka SJM je Vaše). Pokud byste zemřela dříve, tak po Vás by nedědil a dědili by Váš manžel a Vaše děti každý 1/3 z poloviny SJM (manželovi by patřila druhá polovina SJM). Po jeho smrti by dědily jeho 3 děti rovným dílem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.