Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak postupovat při zjištění spoluvlastníka nemovitosti za účelem odkoupení jeho podílu (jedná se o menšinový podíl - 1/4). Spoluvlastník je zapsaný v katastru nemovitostí a zemřel již v šedesátých letech minulého století. S uvedenou osobou nejsem v příbuzenském vztahu. O dědictví se doposud nikdo nepřihlásil. Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě může být právně závadný stav zápisu vlastnického práva v katastru nemovitostí zapříčiněn dvěma skutečnostmi:
1/ Nebyl-li předmětný spoluvlastnický podíl na nemovitosti projednán v dědickém řízení, lze Vám doporučit kontaktovat matriční úřad a pokusit se zde získat jakýkoli doklad o úmrtí podílového spoluvlastníka. Tento doklad se pak může stát podnětem pro zahájení dědického řízení (který podáte k místně příslušnému okresnímu soudu). Dle § 138/2 zákona o zvláštních řízeních soudních platí, že soud zahájí dědické řízení i bez návrhu (např. tedy i na základě pouhého podnětu), jakmile se dozví, že fyzická osoba zemřela nebo byla prohlášena za mrtvou (obdobný princip pak samozřejmě platil rovněž v rámci předchozí právní úpravy).
Spoluvlastnický podíl se pak může stát rovněž předmětem tzv. dodatečného projednání dědictví (§ 192 zákona o zvláštních řízeních soudních), a to v případě, že dědické řízení po podílovém spoluvlastníkovi proběhlo, část jeho majetku však tímto způsobem nebyla vypořádána.

2/ Byl-li naopak předmětný spoluvlastnický podíl v dědickém řízení projednán (tzn. že novým podílovým spoluvlastníkem je některý z dědiců), mohlo dojít k opomenutí zanesení této změny do katastru nemovitostí. V tomto případě Vám doporučuji obrátit se na místně příslušný okresní soud (dle posledního známého pobytu podílového spoluvlastníka) a pokusit se zde získat informace o proběhnuvším dědickém řízení (zejména pak kopii usnesení o skončení dědického řízení).
Pro získání dalších informací Vám pak v každém případě doporučuji obrátit se na notáře:
http://www.nkcr.cz/index.php?page=notari

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.