Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zesnulý otec vlastnil byt, v němž byli dlouhodobě nájemníci a platili dle nájemní smlouvy měsíční nájemné na jeho bankovní účet. V rámci dědického řízení jsem dle ustanovení v otcově závěti tento byt zdědil já a účet včetně zůstatku ke dnu úmrtí otcova družka.

Co se děje s nájemným, které nájemníci zasílali od doby úmrtí otce do vyřízení dědického řízení na tento účet (tzn. není součástí zůstatku ke dni úmrtí, který má dle závěti dědit otcova družka)? Celkem se jedná o 12 měsíčních nájmů. V případě, že mám na tyto peníze nárok já, jakým způsobem a od koho je mohu vymáhat? A druhý dotaz: Dle ústní dohody otec posílal již několik let před svou smrtí vždy pololetně polovinu nájmu svému bratrovi. Poslední platbu ovšem otec neprovedl, neboť těsně (několik dnů) před koncem pololetí zemřel. Je možné nějak vymáhat tuto nesplacenou polovinu nájmu? Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Záleží, jak byla závěť zůstavitele napsána. Pokud Váš otec v závěti uvedl, že dědicem svého bytu ustanovuje Vás, tak Vás povolal k dědění nemovité věci jako takové. Pokud chtěl, abyste dědil i nájemné, tak by to musel v závěti specifikovat nebo by se závěť musela vyložit ze strany notáře a se souhlasem všech účastníků řízení tak, že děděním bytu Váš otec myslel rovněž i dědění veškerého majetku s tím souvisejícího, tedy i nájemného. Pak byste měl nárok na výplatu peněz z účtu zůstvitele odpovídající výši nájemného, a to vůči družce. Vzhledem k tomu, že se jedná o peníze, které přišly na účet až po datu úmrtí a v dědickém řízení se zůstatek na účtu vyčísluje ke dni úmrtí, tak byste měl nárok na výplatu částky z účtu až po skončení dědického řízení, tedy až po tom, co notář družce potvrdí, že účet nabyla (ledaže by Vám notář na Vaši žádost tento nárok zařadil do pasiv dědictví). Poté můžete výplatu částky požadovat po družce a pokud Vám odmítne částku vyplatit, tak na ni můžete podat žalobu. Záleží však v první řadě na tom, jakým způsobem bude vyložena závěť zůstavitele.
Bratr Vašeho otce může přihlásit do dědického řízení dluh na nájemném. Notář tento dluh zařadí do pasiv dědictví a pokud tento dluh všichni účastníci uznají co do důvodu a výše, tak budou mít všichni dědicové povinnost tuto částku bratrovi Vašeho otce vyplatit. Pokud tento dluh účastníci neuznají, tak notář vyzve Vašeho strýce, aby tento dluh nějakým způsobem prokázal a pokud se dluh stane mezi účastníky sporným, tak ho notář vyloučí z dědictví a Váš strýc poté bude moct zažalovat dědice u soudu a tuto částku si na nich může vymoci žalobou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.