Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika dny bylo ukončeno dědické řízení nezletilého, které nepotřebuje schválení opatrovnického soudu. Do dědického řízení jsem přihlásila pohledávku za úhradu pohřbu. Paní notářka vyhotovila usnesení, které jsem podepsala a vzdala se lhůty odvolání. Až doma jsem si všimla, že tam nejsou náklady na pohřeb uvedené.

Kontaktovala jsem notářku a ta mi sdělila, že to je moje chyba a nedala to tam, že by to byl střet zájmu mezi mnou a nezletilým synem a jestli to chci přihlásit, tak se bude muset znovu otevřít řízení přes soud nebo že mám stejně automatický nárok na tyto náklady a mohu si tyto peníze od nezletilého vzít? Prosím o váš názor. Já vím, že jsem podepsala usnesení, ale důvěřovala jsem jí a nenapadlo mě, že tam pohřebné není i když jsem přihlásila tuto pohledávku a úplně to necítím, že je to vyloženě moje chyba a znovu ji přihlásit, když přihlášena byla. Děkuji, Irena.

ODPOVĚĎ:
Dodatečné dědické řízení se zahajuje pouze v případě, že se objeví nový majetek (aktivum), ale kvůli dluhům není možné dědické řízení znovu zahájit. Náklady pohřbu jsou dluh dědictví, tedy kvůli nákladům pohřbu by nebylo možné dědické řízení znovu zahajovat.
Dědicové však ze zákona odpovídají za dluhy v tom poměru, v jakém nabývají dědictví. Je-li účastníkem řízení nezletilý, pak tento dědic automaticky uplatňuje výhradu soupisu pozůstalosti, což znamená, že tento dědic odpovídá za dluhy pouze do výše nabytého dědictví, resp. do výše svého dědického podílu. Pokud nebylo dědictví předluženo, můžete po kterémkoliv z dědiců požadovat jakožto věřitelka úhradu nákladů pohřbu. Pokud nejste účastníkem řízení, můžete notáře vyzvat, aby Vám sdělil, kdo se stal dědicem a kdo tedy a v jakém poměru odpovídá i za dluhy zůstavitele. Poté můžete tyto dědice vyzvat k úhradě nákladů pohřbu. Pokud jste účastníkem řízení a dědicem, např. pokud byste dědila Vy a dále nezletilé dítě a pokud byste nabývali pozůstalost rovným dílem, pak byste měli zároveň Vy i nezletilý rovným dílem hradit náklady pohřbu, tudíž byste měla nárok vůči nezletilému na náhradu poloviny nákladů pohřbu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.