Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat na zajištění dědictví. Jak by mělo proběhnout zjištění, zajištění dědictví. Jedná se mi o finanční hotovost, šperky které má zesnulá v trezoru. Při otevírání trezoru nebudou všichni dědicové. Kdo má byt přítomen, notářka, policie? Trezor je doma. Děkuji za informaci. Leopold

ODPOVĚĎ:
Notář nařídí jednání na místě samém - doma u zůstavitele, kde se trezor nachází. K jednání na místě samém notář předvolá všechny v úvahu přicházející dědice ze zákona, a pokud zůstavitel sepsal závěť, tak všechny závětní dědice. U soupisu obsahu trezoru má právo být přítomen pouze notář nebo jeho pracovníci a dále účastníci dědického řízení, tedy dědicové. Dědické řízení je neveřejné, tudíž nikdo jiný než účastník řízení by neměl být tomuto jednání přítomen, takže ani Policie ČR ne.
Notář při jednání na místě samém sepíše veškerý obsah trezoru. Pokud se v trezoru nachází hotovost a šperky, tak do protokolu uvede výši hotovosti a dále popis šperků (např. 1 ks prstenu ze žlutého kovu s modrým kamenem, atd.). Notář může šperky i hotovost na žádost dědiců z trezoru převzít do úschovy notáře - soudního komisaře a vydat je dědicům až po pravomocném skončení dědického řízení (zpravidla se tak děje v případě sporů mezi dědici).  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.