Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mému kamarádovi zemřel otec - umělecký fotograf - a zůstalo po něm jeho dílo, tj. archiv fotografií, filmů obrazů, ale také soukromé fotografie a filmy z jeho cest. Zemřelý měl však větší dluhy, zejména na zdravotním pojištění, a také penále s tím související. Po zemřelém zůstal syn, matka a sestra, kteří dluhy zaplatit nemohou.

Většina osobních i pracovních věcí i umělecká díla a podklady k nim jsou momentálně u bývalé přítelkyně mrtvého, se kterou asi rok žil u ní v bytě, ale rozešel se s ní několik týdnů před svou smrtí. Je možné zjistit výši dluhů zemřelého a následně se dle této informace rozhodnout, zda dědictví odmítnout a další můj dotaz je, zda autorská práva jsou také součástí tohoto dědictví a rodina bude moci s dílem nakládat i v případě odmítnutí "zadluženého" dědictví. Také prosím, jaké má rodina možnosti odebrat obrazy, fotografie a související dokumenty od jeho bývalé přítelkyně, nebo jestli toto může vyřešit policie. Bývalá přítelkyně má také u sebe psa, který po zemřelém zůstal a matka mrtvého, by psa chtěla k sobě, aby po synovi měla alespoň jeho. Jaké má prosím rodina možnosti. Rádi bychom uspořádali výstavu z jeho fotek a obrazů. Moc děkuji, Naďa

ODPOVĚĎ:
Jestliže zemřelý nezanechal závěť, pak nastává dědění ze zákona a v první třídě dědiců bude jako jediný dědic dědit jeho syn. Notář si k předběžnému šetření (prvnímu jednání) většinou zve vypravitele pohřbu. Jeho se ptá na příbuzenské a majetkové poměry zemřelého. Poté na základě údajů z předběžného šetření dělá dotazy na příslušné instituce a zjišťuje majetek zemřelého. Pokud jeho syn není vypravitelem pohřbu a nebyl notářem pozván k předběžnému šetření, bylo by vhodné, aby si přes okresní soud, který je v obvodu posledního bydliště zemřelého, zjistil, který notář dědictví vyřizuje. Notáře by měl oslovit a sdělit mu, kam všude by měl notář učinit dotazy (např. VZP, čin jiné instituce, kde měl dluhy a také by mu měl říct o autorských právech). Majetková autorská práva jsou předmětem dědění a nakládají s nimi následně dědicové. Osobnostní majetková práva zanikají smrtí a na nikoho nepřechází.
Jakmile má notář zjištěna veškerá aktiva a pasiva a má všechny potřebné podklady ve spise, zve si k jednání dědice – zde syna. Tomu sdělí jaká je výše aktiv a pasiv a teprve poté se ho ptá, zda chce dědictví přijmout či odmítnout.
Odmítnutí dědictví se však vztahuje na dědictví po zesnulém jako na celek. Tedy není možné přijmout fotografie, umělecké předměty, autorská díla, pejska a zbytek odmítnout. Buď dědic přijme všechen majetek, včetně dluhů, nebo celý majetek odmítne. Dědictví však může dědic přijmout s výhradou soupisu, tedy za dluhy zůstavitele by odpovídal jen do výše nabytého dědictví. Navíc pokud uplatní výhradu soupisu, může požádat notáře, aby vydal usnesení o svolání věřitelů. Toto usnesení se vyvěšuje i na úřední desku soudu a všichni věřitelé zůstavitele musí do 1 měsíce zaslat notáři přihlášku svého dluhu, jinak jeho dluh zanikne.
Pokud dědictví odmítnou všichni nejbližší příbuzní, ale např. vzdálenější dědic dědictví přijme, mohou se s nimi domluvit na předání fotografií či jiných podobných vzpomínkových předmětů z pozůstalosti po skončení dědického řízení. Pokud všichni dědicové dědictví postupně odmítnou, pak dědictví připadne státu jako odúmrť. Se státem je možné rovněž se domluvit na předání případných vzpomínkových předmětů.
Notář by měl bývalou přítelkyni vyzvat k odevzdání veškerých předmětů zůstavitele za účelem úschovy těchto předmětů do doby, než budou zjištěni dědicové zůstavitele nebo se případně notář může s bývalou přítelkyní domluvit, že sepíše veškeré věci zůstavitele uložené u bývalé přítelkyně a do skončení dědického řízení budou tyto věci u ní uschovány. Po skončení řízení bude bývalá přítelkyně povinna dědicům odevzdat tyto věci. Týká se to veškerého majetku zůstavitele, tedy i např. psa. Pes by měl být rovněž vydán až dědici, který dědictví přijme (notář však může po dohodě s dědici určit, kdo se bude prozatím o psa starat). Policie nemá v tomto případě žádné pravomoci, vše již patří do dědického řízení a o veškerých opatřeních již bude rozhodovat notář, nikoliv Policie.
Výstavu jeho uměleckých děl může učinit až dědic, který zdědí majetková autorská práva k jeho dílům a tedy nejdříve až po skončení dědického řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.