Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partnerce 02/2016 umřel otec, se kterým žila v domě a ve kterém má 1/3 podíl, tj. má jedno patro domu, které se dá uzamknout. Má ještě další 3 sourozence, kteří ale o otce nejevili zájem, mají vlastní životy i bydliště a nyní se dožadují klíčů a vstupu do bytu pod pohrůžkou odvrtaní zámku a následné výměny bez nároku na klíč.

Dědické řízení ještě neproběhlo a partnerka jako jediná má na toto místo udáno i trvalé bydliště a pochopitelně tam má i většinu svých osobních věcí. Je povinna poskytnout přístup do bytu či nikoli a jaké nároky můžou mít sourozenci dokud neproběhlo dědické řízení a v případě, že by se stalo odvrtání a následná výměna zámku, jde o vloupání, případně je k tomuto případu kompetentní policie? Děkuji za odpověď, Karel

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše partnerka vlastní id. 1/3 nemovitostí, ve které zůstavitel žil a jedná se o samostatné patro, které lze uzamknout, a v tomto jejím patře se ani nenachází žádné věci zůstavitele, pak dědicové nemají právo dožadovat se vstupu do míst, kde se nenachází žádné věci zůstavitele. Rovněž notář, který dědictví vyřizuje, by měl poučit všechny dědice o tom, že s věcmi zůstavitele není možné nakládat před skončením dědického řízení. Dědicové mohou vykonávat pouze běžnou správu dědictví, tedy dbát např. o to, aby nedošlo ke znehodnocení jeho majetku. Mohou tedy např. vstoupit do místností, kde žil a kde se nachází jeho majetek a např. v tomto místě vyvětrat, zajistit rychle se kazící potraviny, atd. Vaše partnerka by tedy měla ostatní dědice pustit do domu do míst, kde žil zůstavitel (nikoliv do svého bytu). Tuto situaci by měla nastínit i notáři, který dědictví vyřizuje, aby mohl provést případná opatření. Může např. vyzvat Vaši partnerku, aby předala do úschovy klíče od domu zůstavitele. Může také zapečetit vstup do míst, kde zůstavitel žil a dědicům předat klíče a umožnit odpečetění vstupu až v době, kdy bude jasné, kdo a v jakém poměru dědictví dědí. Na žádost všech dědiců rovněž může proběhnout soupis všech věcí zůstavitele v domě kde žil, případně může být v soupisu uvedeno, že v určité části domu (v bytě Vaší partnerky) se žádné jeho věci nenacházejí. Trvalé bydliště nemá ve Vašem případě vůbec na nic vliv. Pokud by došlo k odvrtání a výměně zámku, mohli byste toto nahlásit na Policii, ovšem notář by měl v první řadě provést zapečetění a také poučit dědice, že takové jednání není přípustné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.