Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme dva syny ve věku 40 a 43 let. Já (65 let) jsem s manželkou (61 let) již v důchodu. Oba synové bydlí se svými rodinami mimo nás. V průběhu 8 let jsme jednomu synovi postupně dali z důvodu jeho špatné finanční situace celkem 1 mil. Kč.

S druhým synem jsme se domluvili, že zdědí náš rodinný domek se zahradou v hodnotě cca 4 mil. Kč a bratrovi vyplatí polovinu z uvedené částky sníženou o 1 mil. Kč. Oba synové s tímto souhlasí. Prosím o právní doporučení, jak nejlépe zajistit, aby se uvedená dohoda v průběhu pozdějšího dědického řízení opravdu dodržela. Neradi bychom tuto situaci řešili ještě za života darováním uvedených nemovitostí, kde trvale s manželkou bydlíme. Josef

ODPOVĚĎ:
Tuto situaci lze řešit tím, že Vy i manželka každý sepíšete závěť, ve které dědicem své ideální poloviny rodinného domu ustanovujete svého syna (s ohledem na to, že dům je v SJM a tedy každý vlastníte ideální 1/2) a dědicem peněžních prostředků ve výši poloviny hodnoty poloviny domu svého druhého syna s tím, že první syn je povinen tuto částku svému bratrovi vyplatit. Dále musíte v závětech uvést příkaz k započtení daru, který Váš syn od Vás za života obdržel ve výši 1 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že takové závěti je složité naformulovat, doporučovala bych Vám obrátit se na notářem, aby Vám je sepsal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.