Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme dvě dospělé děti s rodinami, chceme však zabránit automatickému dědění dle zákonů v případě úmrtí jednoho z rodičů. Jedno z dětí je zralé na vydědění, to však zatím nechceme realizovat písemnou formou, rádi bychom zvolili možnost závěti obou rodičů samostatně v tom smyslu, že v případě úmrtí jednoho z rodičů veškerý jeho movitý i nemovitý majetek zdědí druhý z rodičů.

Prosím o radu, jak formulovat závěť, aby v takovémto případě žádný ze zákonných dědiců se nepodílel na dědictví. Předpokládáme to jako předběžné opatření s tím, že další konkrétní kroky je čas udělat až veškerý majetek bude mít jednoho majitele, který bude mít výhradní vlastnictví k bývalému společnému vlastnictví. Děkuji za radu a jsem s pozdravem Mojmír

ODPOVĚĎ:
Takové jednání bohužel nelze provést. Děti jakožto tzv. nepominutelní dědicové vždy budou mít svůj nárok na povinný díl, i když byste sepsali závěti v takovém znění, jak uvádíte.
Můžete sepsat závěti tak, že veškerý majetek bude dědit vždy druhý z manželů, a uvést v nich svá přání, aby děti Vaši závěť takto respektovali. Děti mohou závěť v dědickém řízení takto respektovat a prohlásit, že z dědictví nic nepožadují nebo naopak mohou závěť napadnout a jako nepominutelní dědicové mohou žádat svůj povinný díl. Ve Vašem případě by každé dítě mohlo žádat svůj povinný díl ve výši 1/4 ze zákonného dědického podílu, tedy z 1/3, tj. každému dítěti by náležela 1/12 pozůstalosti. Pokud byste jedno dítě vydědili, tak by nemělo nárok ani na povinný díl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.