Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mamince byla zjištěna rozsáhlá rakovina. Má několik dlužníků a snažíme se z nich dostat peníze nazpět. V současnosti řeším s maminkou platební rozkazy na tři dlužníky. Maminka se již vrácení peněz nedožije ale jak to bude s dlužníky? Návrhy na platební rozkazy zaniknou? Maminka se už z nemocnice nevrátí a nechci ji s tím zatěžovat? Děkuji za informaci. Daniel

ODPOVĚĎ:
Pokud byly návrhy na platební rozkaz podány na soud, pak má soud povinnost o nich rozhodnout. Pokud maminka zemře dříve, než soud stihne rozhodnout, pak by soud měl postupovat tak, že si od notáře, který bude vyřizovat dědictví po Vaší mamince, vyžádá sdělení dědiců maminky a s těmi bude pokračovat v řízení. Dále je pak možné v rámci dědického řízení zařadit pohledávky maminky vůči jejím dlužníkům – k tomu je potřeba doložit notáři veškeré podklady k těmto dluhům. Tyto dluhy budou zařazeny jako aktiva pozůstalosti a dědicové je pak na základě rozhodnutí v dědickém řízení či na základě platebních rozkazů budou moci vymáhat po dlužnících.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.