Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem svobodná, partner zemřel, máme spolu syna 2 roky. Jsem zákonný zástupce syna. Syn v rámci dědického řízení získal nemovitosti a finance jde o několik milionů. Takže ještě 16 let budu spravovat tento majetek, já větší majetek nemám a jsem ještě na rodičovské dovolené.

Mám majetek spravovat, ale nikdo mi nedokáže říct, jak mám právně udělat následující, když má být vše schváleno opatrovnickým soudem. FINANCE V podstatě syn přišel za dva roky o zhodnocení financí a kde je do 18 let a jedná se o milionové částky takže zhodnocení zde je v řádu cca 100.000 Kč rok. Rizikové produkty mi opatrovnický soud neschválí. Klasické termínované a spořicí účty s dobrým úrokem nejsou na nezletilé, co je na nezletilé tak nemá téměř žádný úrok. Můžete mi poradit, jestli mohu soud požádat a jak, že budou vklady založené na mě? Nebo zda vás napadá něco jiného. Zhodnotit peníze jde, ale potřebuji to mít napsané na sebe a manipulovat s tím rychle a ne čekat, než mi to schválí soud a pak v reálu klesne úrok apod. I když požádám o urychlení soud, tak pod cca 3-4 měsíce se nedostanu. Jaroslava

ODPOVĚĎ:
V tomto ohledu bude vše záležet na posouzení situace konkrétním soudcem. Zvýšená opatrnost soudů při přivolování k určitému naložení s majetkem dítěte je dána zejména § 896 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- rodiče mají povinnost a právo pečovat o jmění dítěte, především je jako řádní hospodáři spravovat;
- s peněžními prostředky, o kterých lze předpokládat, že nebudou zapotřebí k úhradě výdajů souvisících s majetkem dítěte, musí rodiče bezpečně nakládat;
- poruší-li rodiče povinnost pečovat o jmění dítěte jako řádní hospodáři, nahradí dítěti škodu z toho vzniklou společně a nerozdílně.
K právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte (nebo jednotlivé součásti tohoto jmění), potřebují rodiče souhlas soudu, ledaže se jedná a/ o běžné záležitosti, nebo b/ o záležitosti sice výjimečné, ale týkající se zanedbatelné majetkové hodnoty. K právnímu jednání rodiče, k němuž schází potřebný souhlas soudu, se nepřihlíží (§ 898/1 a 3 občanského zákoníku).
Co se týče Vašeho dotazu, lze si představit např. uzavření příkazní smlouvy (§ 2430 a násl. občanského zákoníku) či smlouvy komisionářské (§ 2455 a násl. občanského zákoníku), na jejímž základě Vám syn svěří část svého majetku a Vy se zavážete s tímto majetkem určitým způsobem naložit (např. tento majetek s využitím konkrétních bankovních produktů za stanovenou dobu zhodnotit).
Majetek Vašeho syna by mohl být zhodnocen rovněž jeho „vložením“ do určité právnické osoby (která by mohla být založena za tímto účelem). Další možnost představuje vložení synova majetku do svěřenského fondu (§ 1448 a násl. občanského zákoníku), který může být založen i v soukromém zájmu určité osoby (např. tedy za účelem nabytí zisku ze zhodnocení vložených peněžních prostředků). Je však pravdou, že osud institutu svěřenského fondu je před připravovanou novelizací občanského zákoníku poměrně nejistý.
Co se týče rychlosti soudu při rozhodování ve věcech nezletilých, platí dle § 471/2 zákona o zvláštních řízeních soudních, že v těchto věcech rozhoduje soud s největším urychlením. Je však pravdou, že v mnohých případech je toto ustanovení pouze zbožným přáním zákonodárce.
Pro přípravu příkazní či komisionářské smlouvy, popř. pro zvolení jiného postupu, můžete využít advokátních služeb:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 292/2013 Sb. , o zvláštních řízeních soudních
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.