Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme čtyři dědici, z toho dva mají jiné biologické otce. Již jsme podepsali, že se dědictví nevzdáváme a teď najednou jeden dědic notáři oznámil, že má jiného biologického otce a chce určit jeho otcovství. Co to pro nás ostatní znamená? Může dědit od obou? Dále v dědickém řízení je auto a družstevní byt, jaké kroky máme s bytem udělat?

Kdy se zaplatí dluh na nájemném? Až po uzavření řízení? A kdy se může prodat auto? Notář určí sám hodnotu auta? Nemáme žádné zkušenosti a nevíme co dělat. Chceme vše prodat a dělit na čtyři díly. Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Každý může dědit pouze po jednom otci. Dědické řízení by mělo být přerušeno do pravomocného skončení řízení o určení otcovství – teprve pak bude možno v dědickém řízení pokračovat, a to buď i se 4. dědicem nebo bez něho (podle toho, jak skončí řízení o určení otcovství).
Jestliže bude dědické řízení přerušeno, požádejte notáře o určení správce pozůstalosti, který bude provádět běžnou správu s věcmi z pozůstalosti tak, aby nedošlo k jejich znehodnocení, než bude řízení skončeno. Dluh na nájemném hradí dědicové v tom poměru, v jakém nabývají dědictví. Družstevní byt i auto nechte ocenit (např. prostřednictvím realitní kanceláře a auto prostřednictvím prodejce aut či autobazaru). Někteří notáři takové ocenění nevyžadují a stačí jim pouze společné prohlášení dědiců o ceně nemovitostí a auta. Obraťte se tedy na notáře, který dědictví vyřizuje. Věci z pozůstalosti je možné prodat až po skončení řízení o pozůstalosti. Notář může udělit souhlas s prodejem věcí z pozůstalosti před skončením řízení, avšak pouze pokud je přesně určený okruh dědiců a všichni dědicové s tímto souhlasí. Ve Vašem případě však okruh dědiců není znám (buď budete 3 nebo 4), takže není možné takový souhlas udělit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.