Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně dědictví po zesnulé matce. Moje mamka má koupený byt v bytovce na Slovensku a ten se má rozdělit mezi 3 děti, s tím, že jedna se postará o mamku do její smrti a v bytu bude nadále bydlet a se sourozenci se rozdělí peněžitě. Jenže sestra se zdráhá mi peníze vyplatit do 31.3.2016.

Jak mám dále pokračovat? Je možnost dát to k soudu a mám vůbec šanci peníze získat, když se jedná o Slovenský stát? Matka už nežije, do 10 let mě měla vyplatit podle papíru tkz. Dohoda na vyporiadanie a rozdelenie nehnteľnosti. Měla mi dát 70 000 SK (slovenských peněz), bratra vyplatila a mě se zdráhá, termín má do konce března 2016. Mockrát děkuji za odpověď Jindřiška

ODPOVĚĎ:
Pokud by Vám do termínu, tedy do 31.3.2016, sestra peníze nevyplatila, měla byste ji následující den písemně vyzvat k úhradě a stanovit nové datum úhrady, které by mělo být minimálně 7 dní. V dopisu sestru upozorněte, že jste odhodlána věc řešit soudně, a že tak vzniknou náklady, které bude sestra nucena nakonec uhradit. Pokud i přesto nezaplatí, musíte věc řešit soudně, což je v tomto případě poměrně jednoduchá záležitost - i když místně příslušným k řešení věci bude soud na Slovensku. Ano, je reálná šance peníze získat, i když se jedná o Slovensko. Doporučovala bych se s případnou přípravou žaloby obrátit na právníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.