Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máma zemřela mladá, tři sourozenci, babička zemřela v roce 2002, majetek, barák jinak zanedbatelný, bydlím v cizině. Po babiččiné smrti mi teta řekla, že babička dala barák strejdovi, staral se o babičku do smrti. Žádné dokumenty jsem neviděla. Můžu vidět dědické rozhodnutí i po takové době a jak to zařídit z ciziny (USA)?

V roce 2014 jsem začala sepisovat rodokmen, vypravila jsem se za tetou, s kterou se nestýkam a její manžel mi řekl, že nic nedostanu a basta. Nevím co bych od nich měla dostat a nic jiného mě nenapadá než dědictví po babičce. Také jsem zjistila, že prý babička zemřela v domově důchodců a ne u strejdy, psala jsem několikrát na matriku v roce 2015, ale nedostala jsem odpověď, takže vlastně ani nevím co je pravda. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Vaše babička pravděpodobně převedla dům na Vašeho strýce ještě za života formou darovací či kupní smlouvy a dědické řízení pak nejspíš bylo zastaveno pro nepatrný majetek a tento majetek byl vydán tomu, kdo vypravoval pohřeb, a proto jste nebyla k dědickému řízení přizvána. Pokud by dědické řízení nebylo zastaveno, tak byste přicházela v úvahu jako dědička ze zákona, a vstoupila byste do nároku Vaší maminky, tedy byste byla přímou dědičkou Vaší babičky. Tyto informace se dají ověřit. Na katastru nemovitostí si stačí vyžádat nabývací listinu k domu – může to být kupní smlouva, darovací smlouva nebo rozhodnutí o dědictví či jiná podobná nabývací listina.
Pokud Vám nabývací listina k domu z katastru nepomůže zjistit potřebné informace, můžete si na okresním soudě, který je v obvodu posledního bydliště Vaší babičky, vyžádat nahlédnutí do spisu. Jako důvod uvedete právní zájem na výsledku řízení s tím, že jste případná v úvahu přicházející dědička, což můžete dokázat Vaším rodným listem a rodným a úmrtním listem Vaší matky.
Pro získání úmrtního listu Vaší babičky stačí zajít na příslušnou matriku a prokázat svůj příbuzenský vztah (svým rodným listem a rodným listem Vaší maminky).
Bylo by asi nejlepší, kdybyste toto vše zařídila osobně, avšak vzhledem k Vašemu bydlišti v zahraničí by mohlo stačit vystavit speciální plnou moc pro tyto úkony a k těmto jednání zplnomocnit jinou osobu. Podpis na plné moci si nechte úředně ověřit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.