Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním polovinu rodinného domu se svou sestrou, která před půl rokem zemřela. Svou půlku domu odkázala svému druhovi. Sestřin vlastní syn byl ze závěti účelově vyjmut tzn. , že mu sestra ještě za života vyplatila hotovost, aby se necítil poškozen. Syn je rozvedený, kdy má z manželství dvě nezletilé děti, na které léta neplatí alimenty.

Druh chce půlku domu co nejrychleji prodat, jelikož se mu zde nelíbí a také se bude ženit s novou známostí. Jsme v kontaktu s bývalou manželkou synovce, která nám sdělila, že chtěla napadnout u soudu závěť, protože si myslí, že nezletilé děti by měli nárok na povinný díl z půlky domu. Soudkyně jí sdělila, že k zahájení procesu napadnutí závěti je potřeba mít od notářky napsané, že vnoučata nejsou jmenovitě vyděděná. Notářka matku nezletilých dětí odmítla s tím, že ona nemá nárok do dědictví vstupovat. I nám, spoluvlastníkům domu se zdá postup notářky nestandartní a znění závěti neuvěřitelné. Sestra za života mluvila tak, že dědictví zanechá svým vlastním vnoučatům. Moc děkuji za radu. Ladislava

ODPOVĚĎ:
Pokud Vaše sestra sepsala závěť, ve které dědicem svého majetku ustanovila svého druha a svého syna v závěti záměrně opominula, avšak ho nevydědila, pak má její syn právo požadovat svůj povinný díl z pozůstalosti. Jestliže je jediným synem Vaší sestry, pak měl nárok na 1/4 hodnoty pozůstalosti. Závěť by tedy musel napadnout syn Vaší sestry jako nepominutelný dědic. Pokud se v pozůstalostním řízení vyjádřil tak, že závěť uznává a nežádá svůj povinný díl, tak jeho podíl nepřechází na jeho děti, tedy vnoučata Vaší sestry a jediným dědicem v řízení zůstává její druh. Notářka tedy postupovala správně, když matce nezletilých dětí sdělila, že nemá nárok do dědictví vstupovat, protože není účastníkem řízení (ani jako zákonná zástupkyně pozůstalých vnoučat, protože vnoučata rovněž nejsou účastníky řízení).
Pokud Vaše sestra sepsala závěť, ve které svého syna vydědila, tak podle § 1646 odst. 3. o. z. nedědí ani potomci vyděděného potomka, ledaže zůstavitel projeví jinou vůli.
Vnuci Vaší sestry by byly dědici nebo by se mohly vyjadřovat k závěti pouze v případě, že by jejich otec byl dědicem a dědictví by odmítl. Do jeho dědického nároku by pak vstoupily jeho děti a jen v tomto případě by se vnuci Vaší sestry mohly stát účastníky řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.