Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2015 zemřela moje teta, manželka bratra mé matky, který už je také po smrti (2013). Dlouhodobě oba chtěli, abychom já a můj bratr zdědili jejich byt. Loni (2015) na jaře teta nechala sepsat u notáře závěť, ale nakonec ji nepodepsala (důvod neznám, v úvahu přicházejí zdravotní důvody, léčila se s rakovinou a byla po operaci šedého zákalu).

Je nějaká šance dědictví získat na základě této nepodepsané závěti, případně svědectví lidí, kteří o záměru tety i strýce ohledně jejich bytu věděli? Teta žádné příbuzné, kteří by měli nárok na dědictví ze zákona, nemá. Děkuji, Magdalena    

ODPOVĚĎ:
Zákon jasně specifikuje, jaké náležitosti musí závěť mít, aby byla platná (§ 1533 a násl. o. z.). Závěť musí mít písemnou formu, ledaže byla pořízena s úlevami (§ 1542 a násl. o. z.). Ústně může závěť pořídit pouze osoba, která je pro nenadálou událost v patrném a bezprostředním ohrožení života nebo se nachází v místě, kde je běžný společenský styk ochromen následkem mimořádné události a nelze-li po ní rozumně požadovat, aby pořídila v jiné formě. Ve Vašem případě tedy bohužel není možné dědit na základě nepodepsané závěti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.