Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička mi chce darovat nemovitost (momentálně neobyvatelný dům) a pole. Problém je v tom, že chce do darovací smlouvy uvést podmínku, že nesmím nemovitost ani pole prodat (chce, aby to jednou zdědili moje děti - zatím žádné nemám). Zajímalo by mě, dle jakého paragrafu OZ je možné tuto podmínku do smlouvy dát a zda lze uvést nějaké podmínky, kdy to lze porušit např. finanční tíseň?

Momentálně nemám dostatek financí, abych za nemovitost platila daně a energie, dále mám hypotéku na vlastní barák, ve kterém bydlím. Nedokážu si tak představit, jak by šlo v reálu naplnit její přání, aniž bych na tom nějak tratila já. Moc Vám děkuji za odpověď. Děkuji, Barbora.

ODPOVĚĎ:
Podmínku zákazu zcizení (zcizení = darování, prodej) je možné ve smlouvě zřídit podle § 1761 občanského zákoníku. Pokud ve smlouvě Vaše babička zřídí toto právo jako věcné, tak to znamená, že tato podmínka bude zapsána v katastru nemovitostí, takže při případném prodeji by se každý dozvěděl, že není možné nemovitost prodat. Žádné výjimky z tohoto zákazu nejsou možné, ledaže byste si babičkou ve smlouvě ujednaly něco jiného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.