Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Umřel mi tatínek bez závěti, ale jeho vůle byla, aby chatu dostal vnuk (můj syn), další vnuk dostal garáž a auto, já (dcera) dostala pozemek a maminka (manželka) měla byt. Bude toto rozdělení možné? Bude toto akceptovat i notář? Pokud notář toto akceptovat nebude, můžeme si sami sepsat darovací smlouvu, aby jsme takto majetek rozdělili?

A stačí u darovací smlouvy jen ověřit podpisy? Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
V rámci dědického řízení není možné takto rozdělit majetek, a to z důvodu, že podle zákonné dědické posloupnosti dědí vždy manželka a děti a nedědí-li děti, dědí jejich děti. V reálu by to znamenalo, že v dědickém řízení buď bude dědit manželka a Vy jako dcera nebo dědictví odmítnete a tím do Vašeho dědického nároku vstoupí Vaše děti, takže by dědila manželka a vnuci, ale Vy už ne. Doporučila bych Vám, aby v rámci dědického řízení dědila manželka byt a Vy chatu, pozemek, garáž a auto a po skončení dědického řízení byste chatu, garáž a auto darovací smlouvou převedla na vnuky. Darovací smlouvy sepište písemně a nechte si ověřit podpisy. Auto následně vnuk na úřadě přepíše na základě dědického rozhodnutí a darovací smlouvy. U darovací smlouvy na chatu a garáž rovněž stačí ověřit podpisy, je však ještě potřeba podat návrh na vklad do katastru nemovitostí společně s darovací smlouvou s úředně ověřenými podpisy, aby došlo k oficiálnímu přepisu nemovitostí na vnuky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.