Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné pro zjednodušení dědického řízení odkázat závětí věci osobní potřeby či osobní automobil jednomu z dětí po dohodě s ostatními. Nebude to pak považováno za opominutí dětí ostatních jako dědiců ze zákona? Děkuji, Norbert.

ODPOVĚĎ:
Věci osobní potřeby i automobil je možné závětí odkázat pouze jedinému dítěti, ale aby některé Vaše jiné dítě závěť po Vaší smrti nenapadlo, měl byste přitom dodržet zákonné pravidlo, že zletilé děti musí obdržet z pozůstalosti alespoň 1/4 zákonného dědického podílu. Pokud byste měl např. 3 děti (a nebyl ženatý), tak každé z nich má nárok na 1/4 z 1/3, tedy na 1/12 pozůstalosti. Pokud tedy věci osobní potřeby a automobil tvoří pouze část pozůstalosti a ze zbytku pozůstalosti by byly uspokojeny Vaše ostatní děti, pak není problém napsat závěť v takovém znění a nebylo by to považováno za jejich opominutí.
Pokud by věci osobní potřeby a automobil tvořily celou pozůstalost (nebo největší hodnotu pozůstalosti), pak by to opominutí ostatních bylo a ostatní děti by mohly žádat svůj povinný díl. V závěti můžete uvést, že žádáte, aby Vaši vůli Vaše ostatní děti respektovaly, tedy aby v rámci dědického řízení nežádaly výplatu dědického podílu – bude to však čistě jejich rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.