Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje teta, sestra mé matky, se dostala do insolvence v září 2013. Krátce na to v březnu 2014 zemřela moje babička. Moje matka, teta a můj děda zdědili každý 1/3 domu rovným dílem, který babička celý vlastnila.   Děda přenechal svoji třetinu mé matce, která i s ním v domě žije. Můžeme něco udělat, abychom získali tu třetinu od tety?

Může s ní ona něco udělat, když jí zdědila až po schválení insolvence? Dům v ní není zahrnutý a ani tam nemá trvalý pobyt? Mohla by ji darovat nebo prodat? Moc děkuji za odpověď, Marie

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá jakým způsobem je úpadek Vaší tety řešen, tedy zda jde o konkurz či oddlužení. Vzhledem k tomu, že nejčastějším řešením úpadku fyzických osob je oddlužení, zaměřím se na tento způsob řešení konkurzu a níže uvedené platí jen v případě oddlužení.
Pro případ, že oddlužení je plněno formou splátkového kalendáře:
Podle § 205 odst. 1 zákona č. 182/2006 Sb. , inoslvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů, platí, že jestliže insolvenční návrh podal dlužník, náleží do majetkové podstaty majetek, který dlužníkovi patřil k okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, jakož i majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčního řízení.
Veškerý majetek, který Vaše teta získá od podání insolvenčního návrhu až do ukončení oddlužení, spadá do majetkové podstaty.
Podle 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona platí, že hodnoty získané dědictvím, darem a z neúčinného právního úkonu, jakož i majetek, který dlužník neuvedl v seznamu majetku, ač tuto povinnost měl, je dlužník povinen vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře.
Vaše teta by o nabytí dědictví měla uvědomit insolvenčního správce a ten by měl podíl zpeněžit a výtěžek použít k placení přihlášených pohledávek nad rámec splátkového kalendáře.
Doporučuji tedy informovat insolvečního správce, který posléze navrhne nejvhodnější postup (i s ohledem na to, že se jedná o podíl domu, který může být třetím osobám jen těžko zcizitelný).
Pokud je Vaše teta v oddlužení, které probíhá formou zpeněžení majetkové podstaty:
V takovém případě platí, že majetek, který dlužník nabude po tom, kdy bylo v insolvenčním rejstříku zveřejněno rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, nespadá do majetkové podstaty a dlužník s ním může nakládat libovolně (§ 398 odst. 2 insolvenčního zákona).
Z uvedeného vyplývá, že pokud babička zemřela až poté, co bylo rozhodnutí o schválení oddlužením zpeněžením majetkové podstaty zveřejněno v insolvenčním rejstříku, pak se tento podíl do oddlužení "nezahrnuje" a Vaše teta s ním může nakládat dle libosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.