Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2015 jsem zjistil, že matka zemřela 10/2013. Proběhlo pozůstalostní řízení. Nabylo právní moci 5/2014. Žádná závěť. Několik nemovitostí. Účastníci: Bratr, manžel matky. K mé osobě se nepřihlíželo, byl jsem neznámého pobytu. (§ 468 obč. zák.)

1) Jak postupovat, abych dostal spravedlivý díl z dědictví bez závěti?
2) Prý existuje 3leta lhůta na promlčení nároku na dědictví? Takže mám šanci?
3) Co mám dělat v případě, když bych našel závěť?
Další podrobnosti emailem. Předem děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
U civilního soudu můžete podat žalobu proti nepravým dědicům a domáhat se, aby Vám dědictví vydali. Právo na vydání dědictví se promlčuje ve lhůtě tří let od právní moci rozhodnutí, kterým bylo skončeno dědické řízení. Žalobu byste podával proti manželovi Vaší matky a proti svému bratrovi. Žaloba bude znít na vydání adekvátního podílu na dědictví, který by Vám ze zákona náležel (ve Vašem případě na 1/3 dědictví). Pokud byste dohledal závěť, ve které by Vám náležel větší podíl než 1/3, můžete v žalobě žádat tento vyšší podíl (žalobu však rovněž musíte podat do 3 let od skončení dědického řízení). Pokud dědicové majetek z dědictví již prodali, darovali, atd. , máte jako oprávněný dědic právo na peněžitou náhradu odpovídající Vašemu podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.