Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s partnerkou, jsem svobodný a bez potomků, partnerka rozvedená, z předchozího manželství má 2 zletilé děti; jsme nesezdaní, spolu děti nemáme. V 06/2015) jsme si vzali hypoteční úvěr a koupili domek, jež užíváme ve spoluvlastnictví (každý 1/2). Zvažujeme sňatek.

Ve vztahu k domku bych rád, abychom si s (budoucí manželkou) vzájemně dopřáli rovné postavení při nemilé události předčasného úmrtí jednoho z nás. Otázkou je bezprostřední vypořádání dědictví. V případě mé smrti by náležel veškerý můj majetek manželce, s ohledem na to, že nemám vlastní děti. V dané situaci by tedy před manželkou stál pouze závazek splnění zbytku úvěru. Otazníkem pro mne však zůstává představa mé pozice v případě předčasného úmrtí manželky, kdy bych mohl "čelit" povinnosti neodkladného vypořádání dědických podílů manželčiných dětí z manželčiny 1/2 domu. Existuje právní institut, který by zaručil budoucí odklad vypořádání dědických podílů manželčiných dětí, nepominutelných dědiců, abych mohl dům dále v soukromí doživotně užít a k realizaci užívat a k realizaci dědictví došlo až po mé smrti. Luděk

ODPOVĚĎ:
Vaše partnerka by musela sepsat závěť, ve které by zřídila tzv. svěřenské nástupnictví (podle § 1512 a násl. o. z.). Partnerka by musela sepsat závěť a nařídit v ní, že dědictví má přejít až po smrti dědice na svěřenské nástupce jako následné dědice (tedy na její děti). Vzhledem ke komplikované formulaci svěřenského nástupnictví bych Vám (jí) doporučila obrátit se na notáře, aby takovou závěť sepsal ve formě notářského zápisu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.