Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po otci zesnulém v létě 2015 mám v rámci dědického řízení dle jeho poslední vůle zdědit nemovitost. V textu vůle je zmíněno, že při jejím případném prodeji jsem povinnen vyplatit 50 procent prodejní ceny otcovu bratrovi. Přechází po případné smrti otcova bratra právo získat tuto částku na dědice otcova bratra, nebo toto právo zaniká?

A druhý dotaz se týká odměny za vyřízení dědického řízení pro pověřeného notáře: Na této děděné nemovitosti je zřízeno věcné břemeno doživotního bydlení a užívání pro otcovu družku. Má se odměna pro notáře odvíjet od ceny obvyklé této nemovitosti bez zohlednění břemene nebo s jeho zohledněním? Pakliže se břemeno zohledňuje, kdo vyčísluje jeho hodnotu? Děkuji mockrát za radu, David

ODPOVĚĎ:
Podle § 1494 odst. 2 o. z. je závěť třeba vyložit tak, aby bylo co nejvíce vyhověno vůli zůstavitele. Slova použitá v závěti se vykládají podle jejich obvyklého významu, ledaže se prokáže, že si zůstavitel navykl spojovat s určitými výrazy zvláštní, sobě vlastní smysl. Závěť Vašeho otce bych vykládala pravděpodobně tak, že se výplata poloviny prodejní ceny bude týkat pouze otcova bratra a nebude se již vztahovat na jeho potomky.
U určení obvyklé ceny nemovitostí se nezohledňuje věcné břemeno na nemovitosti. Obvyklou cenu nemovitosti sdělují dědicové notáři na základě vyhotovení a předložení znaleckého posudku či jiného ocenění nemovitostí např. realitní kanceláří či odhadcem nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.