Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stroj koupen 5/2008 mojí mámou (doklad máme), cca 90tis a byl ihned umístěn do dílny dědy. V 7/2009 moje máma zemřela, vypořádání dědictví notářským zápisem 01.02.2010. Bohužel se zapomnělo na tento stroj. Děda udělal převod majetku na vnuka Dušana v 5/2010. 13.4. 2013 děda zemřel.

V 04/2015 obdržel táta doporučený dopis od Dušana, zamezující mu volný přístup na pozemky a do nemovitostí (tedy i ke stroji). Chci dosáhnout vrácení stroje a odvozu z dílny od Dušana do naší dílny doma. Lze přikázat Dušanovi, aby daný stroj „vrátil“ na naši adresu nebo navrácení si musíme obstarat sami? Bude třeba obnovit dědické řízení? Jaké lhůty jsou v našem případě zásadní, abychom nepřišli o vlastnické právo ke stroji?

ODPOVĚĎ:
Musíte dát podnět k zahájení dodatečného projednání dědictví ohledně daného stroje. Na okresním soudě, který je v obvodu posledního bydliště Vaší matky, Vám dají příslušný formulář, který zde můžete vyplnit a na podatelně rovnou odevzdat. Jako přílohu návrhu na zahájení řízení je vhodné přidat kopii dokladu o koupi stroje. Po projednání nově objeveného majetku (stroje), který nebyl v původním dědickém řízení projednán, může dědic tohoto stroje se svým dědictvím volně nakládat. Ten, kdo má majetek, který nevlastní, k dispozici, má povinnost jej vlastníkovi vydat. Pokud toto neučiní, je možno proti němu podat žalobu.
Návrh na zahájení řízení o nově objeveném majetku můžete podat kdykoliv, nejsou žádné zákonem stanovené lhůty. Můžete se pouze obávat vydržecí lhůty. Movitou věc držitel věci vydrží za 3 roky, ale pouze tehdy, má-li z „přesvědčivého důvodu“ za to, že mu náleží vlastnické právo, které vykonává (tedy držitel nezískal držený objekt násilím, lstivě nebo výprosou a má z objektivně dobrého důvodu za to, že je skutečným vlastníkem věci).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.