Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2013 jsme podávali k soudu žádost o znovu obnovení dědického konání (po nálezu závěti). Soud se do 1 měsíce výjádřil. Paní notářka, která to dostala následně k vyřešení se nám ozvala minulý týden. To je cca 1,5 roku od podání žádosti. K soudu jsme dokládali ověřenou kopii závěti. Notářka teď po nás chce originál závěti.

Problém je v tom, že jsme se stěhovali a momentálně nejsme schopni doložit originální závěť. Může stačit notářce jenom ověřená kopie závěti? Originál měla v rukách taky v dubnu 2013 jenom si nemyslím, že si na to bude pamatovat. V té době nám ona radila jak podat žádost k soudu. Může stačit teda jenom ověřená kopie nebo se to dá dokládat nějak jinak? V případě nutnosti jsou i svědkové, kteří tu závěť viděli na vlastní oči. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Závěť je listina, jejíž jedinečnost nelze úředně ověřeným opisem nahradit a její originalitu nelze nahradit ani prohlášením svědků, kteří závěť viděli na vlastní oči. Notáři je potřeba doložit originál závěti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.