Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matce je 90 let a aby měla klid, chce vědět, jak dopadne její družstevní podíl k bytu. Jsme s bratrem 2 nejbližší dědici, jsme domluveni byt prodat a zisk rozdělit na půl. Družstevní podíl může ale převzít pouze jeden, což není úplně vhodné, jaká je prosím jiná cesta? Dá se po smrti matky podíl na byt prodat nějak rovnou? Děkuji, Michal

ODPOVĚĎ:
V rámci dědického řízení není možné byt prodat a rovnou peníze rozdělit mezi dědice. Můžete však s bratrem v dědickém řízení uzavřít dohodu o rozdělení pozůstalosti tak, že jeden z Vás nabude družstevní podíl s tím, že vyplatí druhému na jeho dědický podíl polovinu hodnoty družstevního podílu. Když toto budete mít uvedeno v konečném usnesení o dědictví, bude se jednat o vykonatelný právní titul, což znamená, že pokud nedojde ke splnění výplaty, můžete částku vymoct exekucí. Tak budete mít jistotu, že bude vždy druhý z dědiců chráněn. Pokud budete chtít družstevní podíl prodávat přes realitní kancelář, pak ji oslovte ještě před skončením dědického řízení, aby Vám vyhotovila odhad tržní ceny družstevního podílu, za který se bude podíl prodávat, a tento odhad předložte v notářské kanceláři, abyste mohli určit, v jaké výši bude výplata hodnoty poloviny podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.