Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme společně s přítelkyní v jejím rodinném domku (tzv. na hromádce). Společně si pořizujeme vybavení tohoto domku, zahradní techniku, motorová vozidla a spoustu jiných movitých věcí, které společně užíváme. Náklady na pořízení, údržbu apod. hradíme společně rovným dílem a společně je užíváme.

Lze nějak upravit rovným dílem spoluvlastnický podíl k těmto movitým věcem (dohoda, smlouva.) a vypořádání v případě smrtí jednoho z nás, tak aby tyto všechny movité věci po smrti jednoho z nás byly ve vlastnictví druhého žijícího partnera. Každý z nás, má zletilé dědi, které by případně dědily jen nemovitý majetek, tak jak je zapsán v katastru. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastnický podíl k věcem již máte. Pokud jste je zřizovali společně a pro společnou potřebu, platí, že jste oba spoluvlastníky těchto věcí. V případě úmrtí by opravdu podíl na těchto věcech mohl spadat do pozůstalosti. Asi nejjednodušším způsobem, jak celou věc vyřešit vidím sepsání závěti, kde konkrétně vyjmenujete, jaké věci mají komu připadnout. Celou věc lze řešit také formou tzv. odkazu. Jedná se o konkrétní přidělení věci z pozůstalosti pro konkrétní osobu. Avšak v obou případech bude třeba zřídit závěť. Doporučuji raději její zřízení u notáře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.