Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Čeká nás dědické řízení po otci, zůstali jsme čtyři děti. Sestra je bohužel velmi zadlužená, čelí konkurzu. Při dědickém řízení však by ráda získala svůj díl dědictví, alespoň pro svou jedinou dceru. Je toto možné? Jak postupovat? Je možné, aby převedla svou část na mne, jakožto sestru a já ji díl předala? Jde nám o to, aby peníze zachovala alespoň pro dítě.

Tuším totiž, že by ji bylo dědictví bankou zabaveno.

ODPOVĚĎ:
Podle § 246 odst. 4 zákona č. 182/2006 Sb. insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů platí, že právní úkon, kterým dlužník po prohlášení konkursu odmítne přijetí daru nebo dědictví bez souhlasu insolvenčního správce, je neplatný. Totéž platí, jestliže dlužník uzavře bez souhlasu insolvenčního správce dohodu o vypořádání dědictví, podle které má z dědictví obdržet méně, než činí jeho dědický podíl.
Z výše uvedeného vyplývá, že majetkové dispozice s pozůstalostí, které by Vaše sestra učinila ve svůj neprospěch (tedy třeba i ve prospěch její dcery), budou bez souhlasu insolvenčního správce neplatné.
Doporučuji celou situaci konzultovat s insolvenčním správcem.
Výše uvedené však platí tehdy, pokud byl nad majetkem Vaší sestry prohlášen konkurz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.