Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud bych si osvojil dospělého syna své manželky, měl by se dostat do prvé dědické skupiny dle NOZ po mé smrti? Jiné děti nemám. Jak by to bylo třeba v případě, že bychom měli s manželkou nehodu a oba zemřeli? Já bych byl dejme tomu prohlášen za mrtvého o něco déle. Tím bych asi byl dědicem podílu z našeho společného jmění.

Bude po mě dědit osvojený syn, když by byl v první dědické skupině? A nebo podle NOZ, když osvojitel zemře a měl dědit, tak můj podíl ze společného jmění by na osvojeného syna nepřešel? Jak to zařídit, aby dědil vše výhradně on a ne moji sourozenci? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Pro osvojení zletilého je nutno splnit předpoklady stanovené zákonem (§ 847 NOZ a násl.). Dle § 853 odst. 2 osvojenec dědí po osvojiteli v první zákonné třídě dědiců, nevstupuje však v dědické právo osvojitele vůči jiným osobám.
Zemřete-li později, než Vaše manželka, jste ze zákona jejím dědicem. Po Vaší smrti by byl Vašim dědicem osvojený syn.
Přejete-li si, aby veškerý Váš majetek zdědil syn Vaší manželky, stačí sepsat závěť, ve které mu veškerý svůj majetek odkazujete. Vzhledem k tomu, že nemáte vlastní děti (ty jediné jsou nepominutelnými dědici, a tudíž by jako jediné mohly vyžadovat svůj povinný díl), sepíšete-li závěť, vyloučíte tím z dědění všechny zákonné dědice a celou Vaši pozůstalost by dostal na základě závěti syn manželky (a nemusel by být ani osvojený).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.