Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak dlouho trvá vyřízení dědictví? Dne 30.4.2014 mě umřela manželka, dědicové jsme dva, já a dcera. Dne 13.5.2014 jsme byli u notářky, předali jsme všechny dokumenty o majetku, dodali jsme odhad na dům, který je předmětem dědictví. Jsme na všem dohodnutí není žádný problém. Od té doby se notářka neozvala a nic se neděje.

Zdá se nám to dlouho a komplikuje to život. Nemůžeme např. ani dům pojistit, když nejsme majitelé. Dokonce nám nechtějí v nemocnici, kde umřela, ani vydat mobil a hotovost, co měla u sebe. Takže mnozí lidé, které měla v mobilu ani neví, že umřela. Může se to nějak urychlit? Je v pořádku, že nemocnice zadržuje věci manželky, když je mobil a peníze v SJM? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Délka trvání řízení o pozůstalosti je různorodá. Po předběžném šetření činí notář dotazy na instituce, u kterých měl zůstavitel majetek. Tyto instituce mají povinnost do 1 měsíce notáři odpovědět. Pokud jste již notáři předali i odhad na nemovitost, kontaktujte jej s dotazem, kdy bude nařízeno konečné jednání ve věci. Pokud notáři stále chybí odpověď některé instituce, může jej opětovným dotazem urgovat.
Pokud jde o věci Vaší manželky v nemocnici, nemocnice je smí vydat až na základě pravomocného usnesení o skončení řízení o pozůstalosti, protože s věcmi zůstavitele může nakládat až osoba, která věci na základě rozhodnutí nabyla. I když by byly věci v SJM, pozůstalý manžel může s dědici v řízení o pozůstalosti uzavřít dohodu, že věci ze SJM půjdou všechny do dědictví nebo naopak, že věci v SJM zůstanou pozůstalému manželovi. Není tedy jisté, komu uvedené věci před skončením dědického řízení připadnou.
Můžete však požádat notáře, pokud má řízení o pozůstalosti trvat ještě déle, aby vydal usnesení, ve kterém Vám udělí souhlas s nakládáním s těmito věcmi. Usnesení vydá až po poučení o dědickém právu tomu, kdo dědictví neodmítl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.