Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu stanovit, že v případě mé smrti všechen svůj majetek odkazuji nezletilým synům (13 a 3 roky) a po dobu jejich nezletilosti se o způsobu nakládání v jejich prospěch bude rozhodovat moje maminka (babička), popř. má sestra. První syn je z prvního manželství a druhý ze současného.

S manželem máme zúžení SJM a nechci, aby ani jeden z tatínků synů rozhodoval o mém majetku, který bych chtěla rovným dílem rozdělit mezi syny. Stačí toto nějakým způsobem ustanovit v závěti? Je mi 38 let, ale člověk nikdy neví. Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že takovou podmínku v závěti stanovit nemůžete, protože tím překračujete zákonem stanovené pravidlo, že za nezletilé děti jedná jejich zákonný zástupce. Toto pravidlo nelze vyloučit. Mohu Vás však ujistit, že žádný zákonný zástupce nesmí bez souhlasu soudu učinit žádné úkony za nezletilého, které překračují obvyklé hospodaření s věcí.
Máte však tu možnost, že v závěti ustanovíte svou sestru nebo svou matku jako prvního dědice, a pak jim stanovíte, že tento Váš majetek budou mít pouze do dosažení zletilosti Vašich dětí. Ty vše zdědí až poté, co budou Vaše děti zletilé. Takovýto první dědic (př. Vaše sestra) nemůže v podstatě nakládat s majetkem, může ho jen užívat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.