Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželce 5.1.2014 zemřel otec. Manželka čekala na výzvu dostavit se k dědickému řízení. 6.4.2014 potkala svoji nevlastní matku (druhou manželku jejího otce) a ptala se na termín dědického řízení. Dostala odpověď, že dědické řízení proběhlo už v polovině března 2014. Nyní moje otázka.

Notář nebo notářka nejsou povinni ověřit prohlášení vdovy o dalších možných dědicích? Manželky nevlastní matka se údajně zúčastnila dědického řízení pouze s dcerou, kterou měla se zemřelým otcem manželky. Ale že zemřelý měl dvě děti ještě z prvního manželství už neřekla. Kde je chyba? Kam se má manželka obrátit o sjednání nápravy? Má podat trestní oznámení na notáře nebo notářku, která toto jednání provedla? Děkuji, Rudolf

ODPOVĚĎ:
Nejdříve je potřeba zjistit, zda byla notářka vůbec povinna Vaši manželku předvolat. Pokud měl zůstavitel majetek do cca. 30.000 Kč, dědické řízení jako takové neběží a takovýto majetek nepatrné hodnoty se vydá tomu, kdo vypravil pohřeb na úhradu pohřbu.
Pokud však byl majetek větší, je potřeba podat žalobu oprávněného dědice na ostatní dědice na vydání majetku. Bez pomoci advokáta se však v takovém případě neobejdete.
Pokud jde o to, zda je notář schopen zjistit všechny potomky, není pravda, že tomu tak je. Notář má sice přístup k centrální evidenci obyvatel, ale ta je nekompletní a nelze se na ní stoprocentně spolehnout. Notář pak nemá jinou možnost, než se spolehnout na prohlášení vypravitele pohřbu (obvykle manželky). Pak je na ní, aby uvedla všechny potomky.
Doporučuji nahlédnout do dědického spisu. Tento již není u notáře, ale u Okresního soudu podle toho, kde měl zůstavitel trvalé bydliště. Můžete jít na soud a do spisu nahlédnout.
Pokud bude v závěrečném usnesení uvedeno, že řízení se zastavuje a majetek nepatrné hodnoty se vydává vypraviteli pohřbu, platí, že otec Vaší manželky rozdal svůj majetek za života a ke dni úmrtí již nic neměl. S tím nejde nic dělat, ledaže byste byli schopní prokázat, že v době takovýchto darů byl zůstavitel neschopný rozhodovat o takovýchto věcech z důvodu duševní nemoci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.