Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při projednávání dědického řízení po rodičích jsme se u notáře zatím ústně s bratrem dohodli, že bratr zdědí byt, tedy členský podíl v bytovém družstvu, neboť dle notáře ho může dědit jen jeden z dědiců. Jelikož protihodnotou v dědictví již nic jiného není, vyjdu já z dědictví naprázdno.

Jak můj nárok na polovinu tohoto členského podílu bytového družstva BD ošetřit v usnesení o dědictví, kdyby mi bratr, coby jeho majitel, z prodeje nechtěl nic dát? Jak a čím se pak bránit např. soudní cestou, když bych písemně neměla v ruce nic? On sice tvrdí, že se pak rozdělíme, ale co když ne? Děkuji, Hedvika

ODPOVĚĎ:
V rámci dohody o vypořádání dědictví lze přímo zakotvit, že bratr je Vám povinen vyplatit konkrétní částku na dědický podíl. Vaše dohoda v rámci dědictví může znít tak, že bratr nabude celý členský podíl v družstvu a Vám vyplatí konkrétní částku do konkrétní doby. Nelze se dohodnout tak, že až byt prodáte, tak si výtěžek rozdělíte na půl. Pokud uzavřete dohodu, že Vám bratr jako výplatu dědického podílu vyplatí konkrétní částku, je tato částka přímo vymahatelná, je na ní zákonný nárok.
Neuzavírejte tedy dohodu o vypořádání dědictví v tom smyslu, že bratr nabude členský podíl v družstvu a vy nic. Pak byste skutečně nic nemusela dostat, protože tak zněla defacto vaše dohoda s bratrem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.