Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka 83 let ve společné domácnosti s druhem 20 let. Za života druh napsal závěť ve prospěch mé matky u notáře. Závěť má u sebe moje matka. Kamarád přišel s tím, že má novější závěť. Druh matky mu za života zapůjčil klíče, aby mu něco přinesl do nemocnice, (maminka byla nemocná), nevrátil je.

Kamarád vyměnil zámek, vyhodil matku. Vzal též druhovu legálně drženou pistoli s náboji. Hlásila jsem to na Policii i to, že uzamkl byt - Policie s tím prý nemůže nic dělat. Matka zaplatila pohřeb a čekáme jen na úmrtní list. Nevíme, zda nebyla nová závěť (pokud existuje) napsaná v nátlaku (druh byl opravdu moc nemocný - nemohoucí). Co teď? Co když kamarád druha rozkrade věci v bytě?  Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Krádež a podobnou trestnou činnost řeší pouze policie ČR.
Je možné požádat o uzávěru bytu tak, aby nedocházelo k vykrádání věcí z bytu. To může ale notář až poté, co bude pověřen. Je tedy potřeba, aby nejdříve dorazil úmrtní list z matriky na soud. Ten poté musí pověřit notáře a notář pak teprve může činit úkony. Pokud to chcete urychlit, zavolejte si na matriku, zda již odeslali okresnímu soudu úmrtní list. Pokud ano, tak požádejte příslušné dědické oddělení okresního soudu, aby rychle pověřilo notáře. Až bude notář pověřen tak požádejte notáře o uzamčení bytu.

U notáře bude moci maminka napadnout závěť novější, neboť je závětní dědičkou předchozí závěti. Notář ji odkáže na sporné řízení u soudu - maminka bude muset podat žalobu na nového závětního dědice u soudu, pokud ji bude chtít napadnout a bránit se.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.