Počet stránek ve webu: 43.144

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželův tatínek měl do konce roku 2013 dědit určitou částku. Ta mu bohužel nebyla vyplacena. Dle dědictví je také spoluvlastník nemovitosti, ale na katastru nemovitostí není uveden. Musí toto zařídit sám nebo to zařizuje notář, který má dědické řízení na starosti?

Ohledně dlužné částky - prý existuje možnost zápisu o uznání dluhu a přímé vykonatelnosti. Jak tento dokument vypadá nebo jaké podstatné informace tam musí být uvedeny? Při dotazu na tento zápis se notářka vykrucovala a navíc prohlásila, že pokud to bude chtít sepsat, bude platit notářský poplatek. Může toto notářka žádat? Musí tento dokument podepsat i dlužník? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
V dědictví vyřizuje přepis nemovitosti notář. Zajděte tedy za notářem, který věc projednával a on toto dodatečně zařídí.
Pokud nedošlo k vyplacení částky, nepotřebujete dohodu o uznání dluhu s přímou vykonatelností, ale můžete jít přímo za exekutorem s tím, aby dlužnou částku vymohl.
Za sepis případné dohody s přímou vykonatelností ze zákona náleží notáři honorář, který může notář požadovat i předem. Nemůžete si tuto dohodu sepsat doma, pokud chcete, aby měla přímou vykonatelnost u exekutora.
Pokud chcete uznání dluhu, to si již můžete sepsat, avšak pouze tím prodloužíte promlčecí dobu, která je 10 let.
Dohodu o uznání dluhu nebo dohodu s přímou vykonatelností musí dlužník podepsat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.