Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám bankovní účet, na tento účet mám navázaného disponenta, kterému na tento účet pravidelně dochází důchod, který mu vybírám a předávám. Pokud by disponent zemřel, posuzoval by notář v rámci dědického řízení disponenta zůstatek na mém účtu?

Chápu dobře výklad, že prostředky na tomto účtu jsou v podstatě pouze moje a do dědického řízení disponenta by nebyly notářem započteny? Nebo se pletu a prostředky na tomto účtu v popsané konkrétní situaci jsou svým způsobem "společné" a dědicové disponenta by tedy měli na část prostředků z tohoto účtu nárok? Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Finanční prostředky na Vašem účtu jsou pouze Vaše a notář by tento účet nemohl v žádném případě zařadit do dědictví po disponendovi. Výjimkou jsou manželé, kdy je lhostejné, zda je účet vedený na manžela či manželku, neboť soud vypořádává celé společné jmění manželů. U manželů by notář k účtu druhého manžela nepřihlížel pouze pokud by manželé měli u notáře nebo soudem zúžené společné jmění manželů SJM.
Do dědictví by se však zařadila pohledávka disponenta za Vámi, jako dlužníkem z titulu nároku na výplatu důchodu, který Vám na Váš účet přichází. Jinými slovy nárok na odeslaný, ale Vámi nevyplacený důchod jde do dědictví, jakožto Váš dluh vůči disponentovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.