Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Chci odkoupit pozemky od pana XY, který vlastní 1/2 pozemků a druhá 1/2 je stále napsána na jeho maminku paní XX, která umřela ve Švýcarsku 1972. Dědické řízení se konalo, ale bohužel pozemky nebyly přepsány na katastru nemovitostí (na případné dědice dva syny, jeden ze synů je již také mrtev a nezanechal žádné dědice).

Pozemky jsou stále evidovány v katastru nemovitostí na zesnulou původní majitelku. Spis o dědickém řízení nelze na soudech v Brně dohledat, prý byl ztracen při stěhování. Sami synové neví komu měly pozemky připadnout. Jak máme postupovat, kam se obrátit, aby nemuselo proběhnout nové dědické řízení a pozemky byly přepsány na syna-dědice. Bohužel nemáme ani úmrtní list zesnulé. A kdo by případné nové řízení musel zaplatit, když nezavinil ztrátu spisu? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Není možné argumentovat ztrátou spisu, neboť dědický spis mohl být již skartován, a to v souladu se zákonem.
Jsou dvě možnosti. První je ta, že pozemky byly v původním řízení projednány. Pak je nutné najít původní rozhodnutí. To by mohlo být také v archivu. Doporučuji se tam zeptat. Druhá možnost je ta, že v rámci tohoto dědického řízení byly projednány ještě další nemovitosti, takže bude toto rozhodnutí evidováno jako nabývací listina u jiných nemovitostí na katastru nemovitostí. Je tedy možné se zeptat také tam, zda toto rozhodnutí není k dispozici. Zde ale určitě nebude stačit prostý dotaz, ale bude třeba uvést konkrétní nemovitosti, ohledně kterých bylo původní dědické řízení vedeno. Syn zemřelé by si mohl vzpomenout, že se např. projednával domek či chata zemřelé. U tohoto domku by se v katastru nemovitostí mohla daná listina - rozhodnutí o dědictví, nalézt.
Pak by stačilo požádat soud o nápravu. Soud by na základě původního rozhodnutí tyto pozemky přepsal podle původního rozhodnutí.
Druhá možnost je ta, že pozemky nebyly v původním řízení vůbec projednány. Dokonce si myslím, že tato možnost je pravděpodobnější a také v praxi velmi frekventovaná, neboť ještě několik let zpět nebylo možné přehledem vlastnictví zjistit všechny nemovitosti zemřelého, ale dědicové museli uvést konkrétní katastrální území a notář pak zaslal žádost na katastr nemovitostí. Pokud dědicové na některé katastrální územní zapomněli, neměl notář možnost na tyto nemovitosti přijít.
V současné době probíhají stovky, možná i více dodatečných dědických řízení ohledně takových nemovitostí. Pak prostě musíte podat žádost okresní soud o dodatečné projednání dědictví. Není potřeba shánět doklady. Soud si úmrtní list a další může opatřit sám. V obou případech se budete muset obrátit na soud, který původní dědické řízení projednával.
Pokud se zjistí, že byly nemovitosti projednány, nebudete nic platit. Pokud projednány nebyly, budou odměnu notáře platit dědicové. Odměna se počítá z hodnoty dědictví. Hodnota dědictví se vždy zjišťuje ke dni úmrtí a v roce 1972 byla cena pozemků 0,40 Kč za m2. Do hodnoty 30.000,- Kč budete platit minimální odměnu 600,- Kč, takže i s DPH a dalšími hotovými výdaji byste se za celé řízení měli vejít do 2.000,- Kč. Bez dodatečného dědického řízení se neobejdete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.