Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěli bychom se s manželem dovědět jak sepsat závěť, aby nebyla napadnutelná. Chceme darovat dceři rodinný domek s tím, že druhé dceři zaplatí 600.000 Kč. Platné až po naší smrti. Chtěli bychom vědět zda při úmrtí jednoho z nás musíme ještě platit dědický podíl.

Nechceme podíl již platit, tudíž zda je lepší darovat dům za života nebo napsat závěť, platný až po naší smrti. Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Pokud máte na mysli co se vyplatí finančně s ohledem na poplatky, zda dům darovat za života nebo pak platit poplatky v dědictví, je to lhostejné, neboť poplatky jsou přibližně stejné.
Dědickou daň neplatíte nikdy, ale v prvním případě platíte odměnu za sepis smlouvy a v druhém odměnu notáře za projednání dědictví. Obojí je přibližně stejné, neboť se obojí vypočítává z hodnoty darované věci nebo z hodnoty dědictví. Vždy doporučuji závěť, neboť dokud jste vlastníci, můžete o domě sami rozhodovat a určovat co se má jak udělat. Poté o tom bude už rozhodovat pouze vlastník.

V závěti uvádíte, co se má stát, když budou dědit dcery, ale co druhý žijící manžel? Předpokládám, že s manželem máte dům ve společném jmění manželů SJM. Buď může to, co jste naznačila proběhnout až poté, co zemřete oba s manželem a do té doby si nechá vše žijící manžel, nebo si manžel nechá polovinu a dcera pak bude vyplácet druhou dceru jen z poloviny domu.

Závěť je v tomto případě hodně složitá a tak doporučuji jít k notáři - zaplatíte za závěť v celé ČR 2.200,- Kč.

Pokud byste si závěť psali doma, tak každý si napíše zvlášť svou závěť kde uvedete:
1. zda má vše dědit žijící manžel a pokud již nebude žít, tak dům jedna dcera s tím, že má druhé vyplatit 600.000,- Kč, nebo
2. že má vše rovnou dědit dcera s tím, že vyplatí 600.000,- Kč a připíšete: zřizuji svému manželovi služebnost bytu v domě a věcné břemeno užívání pozemků kolem domu - tak aby tam mohl bezplatně dožít, nebo
3. půl domu si nechá žijící manžel a druhou půlku domu má zdědit dcera s tím, že vyplatí 300.000,- Kč (pozor na to, aby dcera platila druhé dceři 600.000,- Kč pouze pokud nabude celý dům).

Doporučuji dopsat větu, že se dědicové mohou na vypořádání společného jmění dohodnout s manželem i jinak, pokud všichni budou chtít - pro případ změny situace.

Rovněž doporučuji dopsat, aby i dědicové mohli uzavřít dohodu o vypořádání dědictví odlišnou, pokud všichni budou chtít. Pokud se nedohodnou, platí pravidla v závěti.

Toto je skutečně vhodné, neboť v závěti může být povinnost k výplatě, ale co když na výplatu zmíněná dcera nebude mít za 10 let peníze? Mohou se velmi změnit poměry, takže je to vhodné, aby to jednoho dědice nezatížilo příliš.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.