Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.895

Nutné opravy byt před uzavřením dědického řízení - kdo je bude platit?

Odesláno: 
Otevřeno 593 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
2014 jsem se ze závěti stala menšinovým podílníkem družstevního bytu ve kterém bydlím a bydlela jsem s nevlastním otcem.
Ten 2017 zemřel a byt je v dědictví. Dědit bude bratr, ze závěti. Dále pak vyděděné děti z prvního manželství, které závěť napadly. Čili toto bude trvat asi déle. Veškeré placení nájmu a služeb jsem převzala na sebe.
Teď mne zajímá jaký mám nárok při opravách v bytě a jejich placení? Byt není úplně v dobrém stavu a potřebuje úpravy.
A jak mohu nakládat s věcmi v bytě?
 
Dobrý den,
máte-li družstevní podíl ve spoluvlastnictví s jinou osobou, postupuje se podobně jako u společné věci. V daném případě ještě musíte při opravách v bytě postupovat v souladu s nájemní smlouvou s družstvem. Rozhodnete-li se pro rekonstrukci bytu, potřebujete mít souhlas většiny hlasů spoluvlastníků, tj. osoby, se kterou máte členská práva k bytu ve spoluvlastnictví. S ohledem na probíhající dědické řízení by to měl být z důvodu právní jistoty souhlas všech potencionálních dědiců, pokud nebylo o dědictví rozhodnuto. V případě, že spoluvlastník souhlasit nebude a Vy rekonstrukci provede, nemůžete vůči němu uplatňovat nárok na úhradu nákladů ve výši jeho podílu. V takovém případě by přicházelo v úvahu pouze nárok na bezdůvodné obohacení ve výši, v jaké jste nemovitost zhodnotila dle velikosti jeho podílu.
Na druhou stranu můžete uplatňovat část nákladů (např. náklady spojené s nájmem) odpovídající spoluvlastnickému podílu, které jste uhradila od úmrtí zůstavitele po ukončení dědického řízení za dědice.