Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.840

Koupě bytu přes developera a daně, zdanění 2017 - daň z nabytí nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 950 x
1 odpověď
 
2016 jsem koupil byt od společnosti OBD Loft s. r. o v Útěchově u Brna (v novostavbě). Byt byl nesprávně zapsán jako "byt v rodinném domě" (vypočítavost developera? ). Kupní smlouva, která byla po protahování ze strany prodávajícího podepsána až 2.12.2016, se odvolává s detailním způsobem vypořádání kupní ceny na Smlouvu o výstavbě a o smlouvě budoucí.
Zde je mimo jiné uvedeno následující:
"Budoucí prodávající se výslovně zavazuje řádně a včas uhradit příslušnou daň z nabytí nemovitých věcí - dále též jen daň. V případě prodlení s úhradou daně odpovídá budoucí prodávající za veškerou škodu, která z tohoto důvodu budoucímu kupujícímu vznikne.
V případě změny zákonné úpravy a vzniku povinnosti k úhradě daně z nabytí nemovitých věcí budoucím kupujícím jako nabyvatelem nemovité věci se smluvní strany dohodly na ponížení celkové ceny předmětu převodu o předpokládanou výši daně z nabytí nemovité věci hrazené budoucím kupujícím dle nové právní úpravy."
Včera (12.08.2017) (11.08.2017) mi z Finančního úřadu dorazila výzva k podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, které mám podat do 15 dní od jejího doručení.
Mohl bych Vás poprosit o radu, jak dále postupovat?
 
Dobrý den,

dne 1. 11. 2016 došlo k nabytí účinnosti zákon č. 254/2016 Sb. , kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. , o dani z nabytí nemovitých věcí. Touto změnou došlo ke změně poplatníka daně, a to tak, že poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci, teďy kupující. Touto změnou již nelze ani smluvně se od tohoto ustanovení odchýlit. V daném případě daňová povinnost k podání daňového přiznání stíhá Vás jako kupujícího. Ze strany prodávajícího jde o nesolidní postup, že Vás na tuto skutečnost neupozornil.

Dostavte se na příslušné územní pracoviště finančního úřadu s daňovým přiznáním k dani z nabytí nemovitých věcí, předvyplňte si, co víte a se zbytkem Vám pomůže pracovnice úřadu.
Ještě uvádím, že daň z nabytí nemovitých věcí se stanovuje buď dle znaleckého posudku nebo směrnou hodnotou. Doporučuji se poradit, jakým způsobem by to ve Vašem případě bylo vhodnější.

Co se týče uplatnění uhrazené daně z nabytí nemovitých věci u prodávajícího bude rozhodující zda toto ustanovení bylo přeneseno i do kupní smlouvy, kterou obě smluvní strany uzavíraly.